Beren op de weg! Wat nu?

Beren zijn er veel in Canada. Een ontmoeting met een beer daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Maar wat moet je eigenlijk doen als je toch een beer tegenkomt? Gelukkig zijn er handige tools zoals bear spray die je bij je kunt dragen als je op ontdekkingsreis gaat door de natuur. In Canada komen er drie soorten beren in het wild voor; de Amerikaanse zwarte beer, de Kermode beer en de Grizzlybeer.

 

grizzly-beren- liggend

Wat te doen als je beren ziet?

Tijdens het wandelen in de Canadese natuur is het belangrijk dat je netjes op de paden en ‘trails’ blijft. Bij de start van een trail staat meestal een duidelijke omschrijving en/-of brochure van waar de wandelpaden zich bevinden. De kans dat je op deze paden een beer tegenkomt is kleiner dan wanneer je van de route afwijkt. Beren vallen gelukkig zelden een groep mensen aan. Wanneer je in een berengebied wandelt, maak dan gerust geluid/lawaai door bijvoorbeeld hardop te praten. Beren houden namelijk niet van harde geluiden en zullen dus een andere route kiezen. Confrontaties met beren komen eigenlijk alleen voor wanneer het dier verrast wordt. Vooral moeder met jongen is oppassen geblazen. De moeder zal er namelijk alles aan doen om haar berenjongen in veiligheid te houden. Let dus tijdens het wandelen goed op voetafdrukken en uitwerpselen. De video hieronder geeft je dan ook duidelijk weer hoe je bear spray dient te gebruiken in een gevaarlijke situatie.

 

Soorten beren

Als je vooraf weet dat je een bos betreedt waar beren actief zijn dan is de kans groot dat je er eentje tegen het lijf loopt. Het is hierbij belangrijk dat je weet met welke soort beer je te maken hebt. Grizzlyberen zijn over het algemeen groter dan de Amerikaanse zwarte beren. Zij hebben daarnaast ook een grote bult op hun rug vlak achter de schouders, terwijl zwarte beren dat niet hebben. De Grizzly beer daarentegen kun je goed herkennen aan de manier van lopen. Een grizzly heeft namelijk een lager achterwerk dan zijn schouders wanneer hij loopt. Bij zwarte beren is dit juist omgekeerd. Die loopt met zijn billen in de lucht, hoger dan zijn schouders. De Kermode beer is een hele speciale beersoort. In Canada noemen ze deze beer ook wel de ‘spirit bear’, dit omdat deze beer wit van kleur is! Deze zeldzame ondersoort bevindt zich over het algemeen aan de kust van British Columbia.

 

Nu je weet hoe je bear spray moet gebruiken en hoe je de verschillende soorten beren kunt herkennen, kun je denk ik met een gerust hart op avontuur in de Canadese natuur. Wil je meer lezen over Canada? Download dan hier de GRATIS proefversie van het e-book ‘Werken & Reizen British Columbia’!

Geen reactie's

Geef een reactie